همه چیز درباره سیستم آموزشی، مدارس دولتی و خصوصی ترکیه
بسیاری از هموطنان ایرانی به دلیل اینکه نظام آموزشی کشور ترکیه به نظام آموزش اروپایی نزدیکی بسیاری دارد و در عین حال بسیار مقرونبهصرفه است، برای آموزش خود و فرزندانشان در مقاطع مختلف دبستان، دبیرستان یا دانشگاه به ترکیه مهاجرت تحصیلی میکنند. تحصیل در مقاطع ابتدایی، متوسطه و دبیرستان های ترکیه برای افراد دارای تابعیت ترکیه رایگان میباشد. همچنین تحصیل بهصورت مرحلهبهمرحله در ترکیه، باعث شده که اگر در یک مرحله قبول نشوید، امکان تحصیل در مقاطع بالاتر وجود نداشته باشد. در ادامه با سایت تحصیل در خارج همراه ما باشید تا شما را بیشتر با شرایط و مراحل نظام آموزشی ترکیه آشنا کنیم.
آنچه در ادامه خواهید خواند :
امتیازات تحصیلی کشور ترکیه
کشور ترکیه با عضویت در معاهده بولونیا و اجرای کامل آن، طبق گزارش کارشناسان بولونیا، امتیاز این کشور ۵ از ۵ است. بدان معنی که کشورهای عضو این معاهده، مدارک تحصیلی یکدیگر را بدون معادلسازی قبول میکنند، بنابراین در کشور ترکیه نیز همین امر صدق میکند. طبق قانون ترکیه تحصیل ۱۲ساله شامل دبستان، متوسطه یا راهنمایی و دوره دبیرستان، بر تمام زنان و مردان ترکی اجباری است.
همچنین در مدارس ترکی آموزش به زبان ترکی – استانبولی است، به همین خاطر میبایست که قبل از مهاجرت تحصیلی برای مدارس این کشور، به زبان ترکی مسلط باشید. اما در ترکیه دبیرستانهای بینالمللی وجود دارد که تحصیل به زبانهای آلمانی، انگلیسی و فرانسوی را برای متقاضیان فراهم آوردهاند. نزدیک به ۹۵ درصد از شهروندان ترکیه به آموزش عالی دسترسی دارند. این آمار ترکیه را به دومین کشور در جهان از لحاظ سهولت دسترسی به آموزش عالی تبدیل کرده است.
تقویم تحصیلی در نظام آموزشی ترکیه
اگر بخواهیم بعد از بررسی نظام آموزشی ترکیه، به بررسی تحصیلات اولیه و تحصیلات تکمیلی و عالی بپردازیم، باید ذکر کنیم که سال تحصیلی در ترکیه ۹ ماه است که از سپتامبر تا ژوئن ادامه دارد. همچنین بین دو ترم، تقریبا دو هفته تعطیلی در ماه فوریه دارد و دارای سه ماه تعطیلات تابستانی است که از ژانویه تا ژوئن ادامه دارد.
پیشدبستانی در نظام آموزشی ترکیه
گرچه گذراندن دوره پیشدبستانی مانند ایران اجباری نیست، اما گذراندن آن توسط دولت جهت آمادگی نونهالان در پذیرش محیط مدرسه توصیه میشود. زیرا با گذراندن این دوره، کودکان برای رفتن به مدرسه آماده میشوند و همچنین دستور زبان ابتدایی ترکی را میآموزند. پیشدبستانیها در ترکیه میتوانند خصوصی یا دولتی، تماموقت یا نیمهوقت باشند.
کودکان دو تا شش سال با بازی کردن، آموزش و همچنین غذا خوردن و خوابیدن در کودکستان وقت میگذارنند تا محیط مهدکودک و مربیان، آنان را برای مدرسه آماده کنند. همچنین والدین شاغل میتوانند با اطمینان کامل کودکان خود را به محیطی شاد، آموزشی و امن بسپارند. مهدکودکها در انتخاب مربی خود بسیار سختگیر هستند و از کسانی که از نهادهای معتبر مدرک دارند، گزینش میکنند.
آموزش در مقطع ابتدایی ترکیه
دوره ابتدایی در ترکیه متشکل از دو بخش دبستان و متوسطه میباشد که هر کدام چهار سال بهطول میانجامد. کلاسهای چهل دقیقهای این مقطع به دانشآموزان تکالیفی میدهد که اجباری میباشد و دانشآموزان موظف به ارائه تکالیف میباشند. توجه کنید که در صورت رد شدن در یک مقطع تحصیلی، میبایست از ابتدا همان درس را بخوانند.
آموزش در مقطع دبستان در ترکیه
آموزش در مقطع دبستان در کشور ترکیه برای کودکان ۵.۵ ساله طبق قوانین ترکیه اجباری است. برای ثبتنام در این مقطع، ارائه مدارک پزشکی که گواه سلامت جسمی و فکری کودک است و نشان میدهد که مانعی برای تحصیل دانشآموز وجود ندارد، الزامی است. این مقطع در نظام آموزشی ترکیه چهار کلاس، یعنی اول تا چهارم را شامل میشود. در موسسههای خصوصی دانشآموزان را دو زبانه آموزش میدهند؛ یعنی آموزش زبان دوم از سال اول ابتدایی آغاز میشود اما در مدارس دولتی این آموزش از سال چهارم شروع میشود.
برای کودکان مقیم دائم در ترکیه تحصیلات ابتدایی در مدارس دولتی رایگان است. سیاست ثبتنام مدارس دولتی ترکیه همانند سیاست ایران است؛ بهگونهای که هر فرد باید نزدیکترین مدرسه ابتدایی به خانه خود را برای تحصیل انتخاب کند. با توجه به دین رسمی کشور ترکیه که اسلام است، آموزش مسائل دینی هم در مدارس از سال چهارم آغاز شده و تا آخر دوره تحصیلات دبیرستان ادامه دارد.
آموزش دوره متوسطه در ترکیه
این مقطع شامل کلاسهای پنجم تا هشتم است. به فارغالتحصیلان این دوره دیپلم تحصیلات متوسطه اعطا میشود. همچنین دانشآموزان این مقطع در ترکیه بجز رشتهها، تحصیلات و برنامههای معمولی، برنامهها و دورههای متفاوتی را تجربه میکنند. همانند مدارس فنی ایران، مقطع دوره متوسطه در ترکیه در رشتههای حرفهای، کشاورزی و هنر هم فعالیت دارد. دانشجویان متقاضی میتوانند با گذراندن هشت سال یعنی چهار سال ابتدایی و چهار سال متوسطه، در مقطع دبیرستان ادامه تحصیل دهند.
آموزش مقطع دبیرستان در کشور ترکیه
دبیرستان در ترکیه به چند قسمت تقسیم میشود که در ادامه مطلب به چند مورد اشاره و توضیحاتی در مورد آنها ارائه میشود.
1. دبیرستان فنی
آن دسته از دانشآموزانی که فارغالتحصیل رشتههای فنی از دبیرستانهای ترکیه هستند، میتوانند بدون کنکور برای رشتههای مقاطع تحصیلی بالاتر یعنی کاردانی اقدام به ادامه تحصیل کنند. از جمله دبیرستانهای فنیحرفهای میتوان به دبیرستانهای فنی، بهداشت، جهانگردی، ارتباطی، تربیتمعلم و گروه دریایی اشاره کرد. تحصیل در این دبیرستانها میتواند یک سال مطالعاتی اضافه برای دانشجویان داشته باشد.
2. دبیرستان آناتولی
این دبیرستان بیشتر بر آموزش زبانهای خارجی به دانشآموزان تمرکز دارد و همچنین ساعات تدریس بالاتری نسبت به بقیه مدارس دارد. از جمله این نوع دبیرستانها میتوان kadiköy Anatolian، دبیرستان پسران استانبول و Galatasaray را نام برد. همچنین امکان تحصیل در زبان دوم در این دبیرستانها وجود دارد.
3. دبیرستان هنرهای زیبا
این دبیرستان مخصوص محصلانی است که علاقه و استعدادهای خاصی در زمینه هنر دارند. این دبیرستان مخصوص تربیت هنرمندان رشتههای مختلف در ترکیه است.
4. دبیرستان عمومی
در دبیرستانهای عمومی تمام فارغالتحصیلان مقطع متوسطه اول میتوانند طبق قانون در آنها ثبتنام کنند. بعد از گذراندن چهار سال تحصیلی در اینگونه دبیرستانها، دانشآموزان در صورت تمایل قادر به ادامه تحصیل در دانشگاهها و کالج هستند.
5.دبیرستان Emam Hatip
از آنجایی که اغلب مردم ترکیه مسلمان هستند، از اینرو دبیرستانی مخصوص تربیت علما و خطبای دینی همانند حوزههای علمیه در ایران وجود دارد که در آن مسائل دینی – مذهبی آموزش داده میشود.
6.دبیرستان علمی
این دبیرستانها از زیرشاخههای دبیرستان عمومی هستند و مخصوص دانشآموزان علاقمند به علوم طبیعی یا همان علوم تجربی و ریاضی است. این دبیرستان دانش آموزان علاقمند به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در رشتههای علمی در دانشگاهها را تربیت میکند.
مدارس مخصوص ایرانیان در ترکیه
مدارس ایرانی در ترکیه مختص به دانشآموزانی است که به صورت موقت در ترکیه زندگی میکنند و قصد بازگشت به ایران را دارند. در این مدارس والدین با خیال راحت میتوانند فرزندان خود را به معلمان و معاونین بسپارند، زیرا تمامی سرفصلها مطابق با نظام آموزشی ایران و تمامی معلمان ایرانی است و برای تدریس در خارج از کشور آموزش دیده اند. همچنین تسلط به زبان ترکی در این مدارس اجباری نیست و آموزش به زبان فارسی است. از جمله مدارس ایرانی در ترکیه میتوان به دبیرستان فجر استانبول و ۲۲بهمن آنکارا اشاره کرد.
آموزش در مدارس بینالمللی کشور ترکیه
سرفصلها و نظام آموزشی این نوع مدارس و کالجها، طبق استانداردهای آموزشی اروپا هستند و لازم به ذکر است که ورودی بسیار سختی دارند. این کالجها و مدارس تحت نظر کشورهایی مثل انگلیس، فرانسه و آلمان هستند و همچنین سرفصلهای آموزشی این مدارس نیز طبق اصول همین کشورها پیش میرود. توصیه ما این است که در صورتی که قصد دارید فرزندان خود را در مدارس ترکیه ثبتنام کنید، در این کالجها ثبتنام کنید، زیرا که فارغالتحصیلان این دسته از مدارس و کالجها، مدرکشان در دانشگاههای اروپایی قابل قبولتر و معتبرتر است.
تحصیل در دانشگاههای ترکیه بعد از مدرسه
ترکیه تعداد زیادی دانشگاه دارد و همه دانشگاههای آن پیشرفته و طبق استانداردهای جهانی میباشند. از آن جایی که ترکیه از اعضای معاهده بولونیا میباشد و شعار اصلی این معاهده جلوگیری از فرار مغزها از اروپاست، مدارک دانشگاهی ترکیه در تمامی دانشگاههای اروپا معتبر و قابل قبول است. آن دسته از فارغالتحصیلان دانشگاههای ترکیه در مقطع کارشناسی، میتوانند برای ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی مانند ارشد و دکتری در اروپا، به سادگی هرچه تمام تر در دانشگاههای اروپا ادامه تحصیل دهند.
برای اخذ مدرک کارشناسی به استثنای رشتههای دندانپزشکی، پزشکی، داروسازی و دامپزشکی که مدت زمان دوره آموزشی آنها پنج الی شش سال طول میکشد، باید دوره تحصیل چهار ساله را گذراند. با توجه به این که دانشگاههای ارزان قیمت در ترکیه بسیاراند، تحصیل در این دانشگاهها با توجه به رزومه و سوابق تحصیلی ممکن است. بهعلاوه مدارک تحصیلی متقاضیان فارغالتحصیل ایرانی میبایستی ترجمه و تایید نهادهای دولتی کشور ترکیه را داشته باشد.
بیمه دانشآموزان ترکیه در هنگام تحصیل
از آنجایی که داشتن بیمه سلامت در ترکیه اجباری است، دانشآموزان مقاطع مختلف از ابتدایی تا دبیرستان رایگان بیمه میشوند. لازم به ذکر است که بعد از اتمام تحصیل ۱۲ساله و ورود به دانشگاه، افراد باید بهصورت مجزا برای بیمه اقدام کنند.
نتیجهگیری
همانطور که در مقاله برای شما گفته شد و آنچه خودتان حتما شنیدهاید، ترکیه کشوری با فرهنگ غنی و نزدیک به ایران، کشوری زیبا با محیط آموزشی آکادمیک، پیشرفته و استاندارد است. همچنین با توجه به شرایط ارزی کشور ترکیه، برای تحصیل برای ایرانیان بسیار مقرونبهصرفه میباشد.
ما در این مقاله سعی داشتیم شما را از مزایا و واقعیات تحصیل در مدارس ترکیه آگاه نماییم. امید است که توانسته باشیم کمی از ابهامات ذهنی شما را برطرف کرده و شما را در سهولت تصمیمگیری یاری نماییم. مشاوران و متخصصان ما در موسسه معتبر تحصیل در خارج، شما را در مسیر مهاجرت به ترکیه یاری خواهند کرد.
سوالات متداول
آیا دانشآموزان در حال تحصیل در ترکیه بیمه میشوند؟
بله. دانشآموزان تا آخر مقطع دبیرستان به صورت رایگان بیمه هستند.
آیا در ترکیه مدارس ایرانی وجود دارد؟
بله. مدارس ۲۲بهمن در آنکارا و فجر در استانبول مخصوص دانشآموزانی است که به صورت موقت مقیم ترکیه هستند. تمام معلمان ایرانی هستند و طبق سرفصلهای مدارس ایران تدریس میکنند.
بدون دیدگاه