تحصیل دکتری در ترکیه ، شرایط و مدارک پذیرش و اپلای

5/5 - (1 امتیاز)

تحصیل در ترکیه مقطع دکتری

تحصیل در مقطع دکتری در کشور ترکیه همواره به دلیل هزینه‌های کم تحصیل، کم بودن شکاف فرهنگی بین ایران و ترکیه و همچنین داشتن دانشگاه‌های معتبر در رنک جهانی، همواره مورد توجه ایرانیان بوده است. داشتن دانشگاه‌های معتبر در سطح جهانی، امکان دریافت انواع اسکالرشیپ، راه‌یابی به کشور‌های اروپایی، زندگی در یک منطقه توریستی و با کیفیت و شاید از همه مهمتر نزدیک بودن به ایران، از جمله جذابیت‌های ترکیه برای تحصیل در مقاطع تحصیلی بوده است. اگر شما نیز فکر مهاجرت تحصیلی به ترکیه را در سر می‌پرورانید، در ادامه مطلب در سایت تحصیل در خارج به شرایط و مدارک مورد نیاز و همچنین بورسیه‌های موجود برای تحصیل دکتری در ترکیه خواهیم پرداخت.

مزایای تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه

تحصیل و زندگی برای ما ایرانیان که در همسایگی این کشور زندگی می‌کنیم و به‌طور کلی برای تمام مسلمانان جهان، به دلیل فرهنگ و رسومی که در این کشور رواج دارد بسیار مناسب است. علاوه‌براین سفر بدون ویزا به این کشور بالاخص برای ایرانیان بسیار مسئله مهم و قابل تاملی است که می‌تواند از اضطراب‌های ممکن برای مهاجرت تا حدود زیادی کم کند.

همچنین کشور ترکیه به‌عنوان پلی برای اقامت در اروپا است که هم به دلیل داشتن دانشگاه‌های برتر و امکان دریافت بورسیه اسکالرشیپ و هم امکان دریافت ویزای کاری بعد از اتمام تحصیل بسیار قابل توجه است. نکته مهم و قابل توجه دیگر این است که ترکیه با داشتن دانشگاهای مورد تایید وزارت بهداشت و وزارت علوم، مقصد بسیاری از دانشجویانی است که علاقه به ادامه تحصیل در رشته دکتری دارند. همچنین با توجه به پیوستن ترکیه به معاهده بولونیا، پس از اتمام تحصیل خود در ترکیه، مدرک فارغ‌التحصیلی شما در تمامی کشورهای عضو معاهده بدون هیچ دردسری مورد تایید است.

دانشگاه‌های برتر ترکیه برای تحصیل در مقطع دکتری

دانشگاه‌های برتر ترکیه از نظر علمی و رنک QS و TIMES گزینه مناسبی برای کسانی است که خواهان تحصیل در مقاطع دکتری هستند. همچنین بسته به فرصت‌های دانشگاه، امکان تحصیل در مقطع دکتری به دو زبان انگلیسی و ترکی برای دانشجویان فراهم است. در ادامه مطلب برخی از این دانشگاه‌ها را بررسی می‌کنیم.

1. دانشگاه کوچ

این دانشگاه یکی از گزینه‌های فوق‌العاده برای تحصیل در مقطع دکتری می‌باشد که رتبه 465 در سال 2021 در رتبه بندی QS را کسب نمود. یکی از نقاط مثبت درباره این دانشگاه، جذب اساتید فوق‌العاده و بین‌المللی و همچنین پذیرش بدون کنکور است. دانشگاه کوچ عضو معاهده بولونیا می‌باشد، به این معنا که با داشتن مدرک فارغ‌التحصیلی این دانشگاه، شما قادر به ادامه تحصیل در کشورهای اروپایی و امریکایی خواهید بود.  شما با ارائه مدرک زبان و نتایج آزمون‌هایی مانند SAT  و GRE می‌توانید در این دانشگاه معتبر در مقطع دکتری تحصیل نمایید.

2. دانشگاه سابانجی

این دانشگاه خصوصی در شهر استانبول، یکی از شهرهای بزرگ و مهم ترکیه واقع شده است و دارای رتبه 530-521 در رنک جهانی QS است. این دانشگاه بیشترین آمار شاغلین فارغ‌التحصیلان را در میان دانشگاه‌های ترکیه دارد، آماری نزدیک به 96 درصد! همچنین دانشگاه سابانجی دارای بورسیه‌های متفاوتی است که به دانشجویان بین‌المللی ارائه می‌شود.  هزینه‌های تحصیل در این دانشگاه نسبت به دانشگاه‌های هم‌تراز در سطح جهانی بسیار مقرون‌‌به‌صرفه است که این دانشگاه را به دانشگاهی محبوب تبدیل کرده است. اما از طرفی علاوه‌بر مدارک تحصیلی و مدرک زبان، شما برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری، نیازمند ارائه مدرک GRE،GMAT و یک پلن تحقیقاتی هستید.

3. دانشگاه بیلکنت

دانشگاه بیلکنت نیز یکی از بهترین دانشگاه‌های ترکیه است که در پایتخت ترکیه، آنکارا واقع شده است. برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری در این دانشگاه شما نیازمند ارائه مدارک تحصیلی مقطع قبلی خود، مدرک زبان و نتایج آزمون‌های GRE وGMAT  هستید. این دانشگاه در رتبه بندی QS دارای رنک 560-551 می‌باشد. طبق نظرسنجی که از دانشجویان شده است اکثر آن‌ها این دانشگاه را از لحاظ آموزش، خوب و بسیارخوب خطاب کرده‌اند.

  • دیگر دانشگاه‌های منتخب و برتر برای تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه که به شما توصیه می‌شود، دانشگاه فنی استانبول، دانشگاه بغازیچی، دانشگاه فنی خاورمیانه و … است.

آزمون‌های ورودی برای متقاضیان مقطع دکتری در دانشگاه‌های ترکیه

برای تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه، باید در آزمون‌هایی شرکت کنید که ارائه مدرک ‌آن‌ها، شانس پذیرش و گرفتن ویزای تحصیلی شما را افزایش می‌دهد. در صورتی که دانشگاه مورد نظر شما خواهان مدرک زبان ترکی یعنی مدرک آزمون ALES، برای پذیرش است، شما می‌توانید با ارائه این مدرک که گواه سطح زبان ترکی و محاسباتی شماست، شانس ویزای خود را بالا ببرید. در صورت تمایل به ادامه تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه به زبان انگلیسی، شما نیازمند ارائه مدرک آزمون  GRE هستید. لازم به ذکر است که هرچه نمرات شما در این آزمون‌ها بیشتر باشد، تاثیر فوق‌العاده بسزایی در پذیرش شما خواهد داشت.

هزینه‌های تحصیلی متقاضیان مقطع دکتری در ترکیه

شهریه‌های دانشگاه‌های ترکیه در مقطع دکتری، بسته به کیفیت علمی دانشگاه و امکانات دانشگاه متفاوت است. برخی دانشگاه‌ها سالانه 5 هزار لیر دریافت می‌کنند اما در دانشگاهای خصوصی، ممکن است این هزینه به 100 لیر هم برسد. اما نکته مهم این است که تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه، امکان دریافت بورسیه و کمک هزینه‌های تحصیلی، از طرف دانشگاه هم وجود دارد. این بدان معناست که نه‌تنها شهریه حذف خواهد شد، بلکه شما هزینه‌ای نیز برای گذران زندگی دریافت خواهید کرد. نکته قابل توجه دیگر آن است که دانشجویان دوره‌های تحصیلات تکمیلی، یعنی کارشناسی ارشد و دکتری، مجاز هستند 20 ساعت در هفته کار کنند.

مخارج روزمره زندگی دانشجویی در کشور ترکیه

زندگی دانشجویی در ترکیه هزینه‌هایی به مراتب معقولی دارد که تقریبا با هزینه‌های زندگی در تهران برابر است. هزینه‌هایی که باید در زندگی دانشجویی و برای ادامه تحصیل در کشور ترکیه در نظر گرفته شود، هزینه‌هایی مانند سفارت و ویزا، کتاب و جزوات، حمل و نقل و… هستند.

شهریه برخی دانشگاه‌های برتر ترکیه در مقطع دکتری

همانطور که گفته شد اگر شما بورسیه برای تحصیل در مقطع دکتری دریافت کنید، نه‌تنها شهریه‌ها حذف می‌شوند بلکه مبالغی برای گذران و خرج‌های اضافی برای دانشجو را به همراه دارند. شهریه‌های دانشگاه‌هایی که در قسمت‌های قبلی به شما معرفی شد، به صورت زیر می‌باشد:

 

•    دانشگاه کوچ: شهریه ندارد بلکه امکان دریافت 2000 الی 4000 لیر به‌عنوان دستمزد را به همراه دارد.

•    دانشگاه سابانجی: 50,500 الی 132,145 لیر

•    دانشگاه بیلکنت: 14,500 لیر

•    دانشگاه صنعتی خاورمیانه: 5000 لیر

•    دانشگاه بغازیچی:5940 لیر

انواع بورسیه دولت و دانشگاه‌های ترکیه برای دانشجویان بین‌المللی

شانس اخذ فاند و بورسیه برای تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه، بسته به رزومه و مکاتبه با اساتید، در اکثر دانشگاه‌های این کشور وجود دارد. به‌علاوه انواع دیگری از بورسیه نیز در این کشور وجود دارد که در ادامه به آن می‌پردازیم:

1. ترکیه بورسلاری

این بورسیه از جانب دولت ترکیه به تعدادی از دانشجویان محصل در مقاطع مختلف ازجمله دکتری با بررسی رزومه و شرایط اشخاص، اعطا می‌شود.

2. توبیتاک

این بورسیه براساس پروژه‌ها و پژوهش‌های دانشجویان، اساتید و محققان، به آن‌ها اعطا می‌شود. بدان معنی که این بورسیه کمک هزینه‌ای است که برای پژوهشگرانی که قصد تحقیق روی پروژه خاصی را دارند، در نظر گرفته شده است.

3. اراسموس

این بورسیه به منظور بهبود سابقه و تجربیات تحصیلی، طرحی را ارائه داده است که دانشجویان را به کشورهای دیگر می‌فرستد و دانشجویان می‌توانند بخشی از مقطع تحصیلی خود را در کشور‌های دیگر بگذرانند.

4.طرح تبادل دانشجویی مولانا

طرح تبادل دانشجویی مولانا، به دانشجویان کشورهای مختلفی که از اعضای این طرح هستند، این امکان را می‌دهد که مدتی را در کشور ترکیه بگذرانند. برای دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه‌های تبریز و ارومیه، در ایران هم این امکان فراهم است که حداقل یک ترم و حداکثر دو ترم را در کشور ترکیه بگذرانند.

تحصیل دکتری در ترکیه

مدارک مورد نیاز دانشگاه‌ها برای ثبت‌نام دانشجویان دکتری در ترکیه

مدارک مورد نیاز برای تحصیل در ترکیه بسته به مقطع مورد نظر مختلف است. همچنین پذیرش در مقطع دکتری به حداقل شرایط مورد نیاز دانشگاه‌ها بستگی دارد. اما اگر بخواهیم مدارک مورد نیاز شما را به‌صورت عمومی در مقطع دکتری به شما عنوان کنیم، عبارتند از:

 

•    مدارک تحصیلی مقاطع قبلی و ریز نمرات

•    CV  اخیر متقاضی

•    کپی گذرنامه

•    انگیزه نامه و توصیه نامه

•    مدارک زبان انگلیسی و ترکی

•    شرح و مدارک اسناد مربوط به پایان نامه فوق‌لیسانس

شرایط ویزای همراه برای خانواده‌های دانشجویان دوره‌های دکتری در ترکیه

یکی از نکات مهمی که قابل توجه بسیاری از دانشجویان و خانواده‌های آن‌هاست، صدور ویزای همراه برای خانواده محصلین و متقاضیان تحصیل در ترکیه می‌باشد. صدور ویزای همراه، امکان به‌همراه داشتن همسر و فرزند زیر 18 سال را برای متقاضیان تحصیلی در مقاطع مختلف، در کشور ترکیه را فراهم می‌نماید. این مسئله یعنی به‌همراه داشتن خانواده برای دانشجویان مقطع دکتری با توجه به طولانی بودن دوره تحصیلی، که چهار سال و بیشتر است، بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

نتیجه‌گیری

در این مقاله سعی کردیم تمام نکات و شرایط تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه را برای شما عزیزان بازگو کنیم. امیدواریم که با ارائه این مطالب پیشرفتی در این مسیر برای شما داشته باشیم. سایت تحصیل در خارج یکی از شرکت‌های معتبر در راستای، اخذ ویزا، سفر تحصیلی به ترکیه و… است که می‌توانید همواره با آن‌ها در این زمینه مشورت بخواهید. 

سوالات متداول

آیا تحصیل در مقطع دکتری آزمون ورودی دارد؟

بله، دانشجویان مقطع دکتری با توجه به زبان تدریس دانشگاه خود، مستلزم گذراندن آزمون‌های ALES  و GRE هستند. 

شهریه‌های دانشگاه‌های مهم ترکیه چه مقدار است؟

شهریه‌های دانشگاه‌های ترکیه بر اساس نوع دانشگاه متغییر است و در برخی امکان تحصیل رایگان وجود دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *