مهاجرت به قصد تحصیل در برترین دانشگاه های جهان، از همان ابتدا هدف بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان می باشد. چرا که تحصیل در دانشگاه های بین المللی که دارای اعتبارات بالایی است، مزایای زیادی را در پی دارد و افراد نگران آینده شغلی خود نیستند.
کشور ترکیه یکی از بهترین مقاصد برای تحصیل می باشد. بسیاری از دانشگاه های این کشور، رتبه و رنکینگ بالایی در سطح جهان دارند. تحصیل در این کشور برای ایرانی ها یکی از بهترین گزینه ها می باشد که در ادامه به مزایای تحصیل در ترکیه می پردازیم.
همچنین کسانی که هدف تحصیل در کشور های خارجی را دارند، قبل از هر اقدامی باید در خصوص تحصیل در کشور مقصد، دانشگاه ها و رشته های موجود در آن تحقیق کنند. کسب اطلاعات مفید و درست در خصوص تحصیل در خارج باعث می شود فرد متناسب با شرایط، هدف، بودجه و دیگر موارد بهترین مسیر را انتخاب کند. در این مقاله ما قصد داریم، اطلاعات مفیدی را در خصوص تحصیل در کشور ترکیه را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
کشور ترکیه
کشور ترکیه که به آن جمهوری ترکیه نیز می گویند، یک کشور اوراسیایی می باشد. یعنی بخشی از این کشور در قاره اروپا و بخش دیگری در قاره آسیا قرار دارد. پایتخت این کشور شهر آنکارا می باشد. مردم این کشور به زبان ترکی استانبولی صحبت می کنند و زبان رسمی آن ها می باشد. لیر، واحد پولی کشور ترکیه می باشد که به دلیل نوسانات روزانه ارز، قیمت آن را در سایت های مربوطه مشاهده کنید.
همچنین این کشور در همسایگی ایران قرار گرفته است. ترکیه یک کشور توریستی و گردشگری می باشد که سالانه میزبان تعداد زیادی مسافر از کشور های مختلف می باشد. سالانه تعداد زیادی ایرانی به قصد تحصیل و حتی زندگی به این کشور مهاجرت می کنند. اکثر مردم این کشور مسلمان بوده و از لحاظ فرهنگی و اعتقادات به کشور ما نزدیک می باشد بنابراین زندگی در این کشور نسبت به سایر کشور ها آسان تر است.
مزایای تحصیل در کشور ترکیه
همانطور که در بالا گفته شد تحصیل در این کشور دارای محبوبیت زیادی بوده و سالانه تعداد زیادی از دانشجویان و دانش آموزان برای ادامه تحصیل به این کشور مهاجرت می کنند و در ادامه به برخی از دلایل محبوبیت این کشور می پردازیم:
- قرار گرفتن این کشور در همسایگی ایران و سهولت در رفت و آمد به ترکیه
- نیاز نداشتن به ویزا برای ورود به کشور ترکیه
- داشتن فرهنگ و عقاید مشترک در میان مردم ایران و ترکیه
- وجود دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت و علوم ایران
- داشتن دانشگاه هایی با رتبه بالا در سطح جهان و همچنین داشتن اعتبارات بین المللی بالا و پلی برای مهاجرت و ادامه تحصیل در کشور های اروپایی و آمریکایی
- کیفیت بالای تحصیل در دانشگاه های ترکیه و همچنین داشتن اساتید بسیار مجرب که از سطح کشور آمده و در آنجا تدریس می کنند.
- هزینه های ارزان و به صرفه تحصیل و زندگی در ترکیه نسبت به سایر کشورها
- وجود انواع بورسیه های تحصیلی، خدمات و امکانات متفاوت مانند اراسموس و..
مزایای تحصیل در این کشور بسیار زیاد است که شما می توانید برای کسب اطلاعات کامل تر در این خصوص با افرادی که در این زمینه تخصص دارند صحبت کنید. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کشور ترکیه و تحصیل در آن با مشاورین مجرب موسسه ما در ارتباط باشید. برای دریافت مشاوره رایگان و رزرو آن روی لینک زیر کلیک کنید. ( لینک دریافت مشاوره)
تحصیل در ترکیه
همانطور که در بالا گفته شد کشور ترکیه یکی از کشور های هدف برای تحصیل در آن می باشد از این رو در ادامه قصد داریم به صورت تخصصی تر در خصوص آن به شما توضیح دهیم. اگر شما هم متقاضی تحصیل در این کشور هستید این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
نظام آموزشی ترکیه
نظام کشور ترکیه شامل 12 سال تحصیلی می باشد که این 12 سال شامل مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم است. شما امکان تحصیل در تمامی این مقاطع را دارید ولی توصیه ما به شما این است که برای تحصیل در مقاطع عالی به این کشور مهاجرت کنید. در خصوص مدارس ترکیه و نحوه تحصیل در آن بطور جداگانه توضیح خواهیم داد.
آموزش عالی در ترکیه
آموزش عالی در کشور ترکیه سالمل 4 مقطع تحصیلی می باشد. شما بعد از اتمام دوران دبیرستان و گرفتن مدرک تحصیلی خود می توانید در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا به تحصیل بپردازید. در ادامه در خصوص هر مقطع به طور جداگانه توضیح خواهیم داد.
کاردانی در ترکیه
مقطع کاردانی که یک دوره 2 ساله می باشد، در اکثر دانشگاه های ترکیه ارائه شده است. شما می توانید در رشته های مختلف در این مقطع به تحصیل بپردازید. هر یک سال تحصیلی در مقطع کاردانی، شامل دو ترم می باشد. البته بهتر است بدانید این مقطع در میان متقاضیان بین المللی طرفدار آنچنانی ندارد. چون دانشجویانی که در این مقطع به تحصیل می پردازند برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی باید در آزمون مخصوص، که آزمون نسبتا سختی است شرکت کنند و در صورت کسب نمره قبولی مجوز ورود به مقطع کارشناسی را دارند. مفاد درسی این آزمون، در هر رشته متفاوت بوده و بیشتر در خصوص دروس مقطع کاردانی می باشد.
تحصیل در مقطع کارشناسی در ترکیه
این مقطع که یکی از اصلی ترین مقاطع به حساب می آید یک دوره 4 ساله می باشد. البته مدت تحصیل در رشته هایی مانند پزشکی و دندانپزشکی متفاوت است. برای تحصیل در رشته پزشکی شما باید 6 سال تحصیلی و برای رشته دندانپزشکی 5 سال تحصیلی را سپری کنید. هر ساله متقاضیان زیادی از سراسر جهان قصد تحصیل در این مقطع، در ترکیه را دارند. این مقطع همانند بقیه مقاطع شامل دو ترم در هر سال می باشد. همچنین در دانشگاه های ترکیه رشته های بسیار متنوعی ارائه شده است و شما می توانید در رشته تحصیلی دلخواه خود، به یکی از دو زبان ترکی استانبولی و یا انگلیسی به تحصیل بپردازید. پس از اتمام دوران تحصیل خود شما می توانید مدرک لیسانس خود را از دانشگاه دریافت کنید.
نکته مهمی که باید متقاضیان به آن توجه کنند این است که برای ثبت نام در این مقطع شما نیازمند مدرک دیپلم 12 ساله هستید. کسانی که مدرک پیش دانشگاهی خود را ندارند ابتدا باید اقدام به گرفتن آن کرده و سپس برای تحصیل در ترکیه اقدام کنند.
انواع راه های پذیرش در کارشناسی
برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه در مقطع کارشناسی شما می توانید به چند روش اقدام به گرفتن پذیرش کنید. البته نحوه ورود به هر دانشگاه متفاوت می باشد که می توانید مقاله مربوط به دانشگاه مورد نظر خود را در سایت ما مطالعه کنید و از نحوه ورود به آن مطلع شوید.
برای ورود به دانشگاه های ترکیه به طور کلی شما از دو روش می توانید اقدام کنید.
- ورود از طریق آزمون ورودی
- ورود بدون نیاز به آزمون ورودی
آزمون ورودی:
برای گرفتن پذیرش از دانشگاه های ترکیه یکی از اصلی ترین روش ها شرکت در آزمون های ورودی می باشد. تمامی دانشگاه های دولتی ترکیه و برخی از دانشگاه های خصوصی دارای آزمون ورودی می باشند. داوطلبان غیر اتباع و بین المللی که قصد تحصیل در آن دانشگاه ها را دارند، موظف هستند در آزمون ورودی شرکت کنند و با کسب نتیجه مطلوب و نمره قابل قبول اجازه تحصیل و ثبت نام داده می شود. البته هر دانشگاه ممکن است از چند طریق دانشجو پذیرش کند و آزمون ورودی تنها راه ورود به آن نباشد.
برای این مقطع دو نوع آزمون ورودی وجود دارد. آزمون YÖS و آزمون SAT. اکثر دانشگاه های ترکیه از طریق آزمون یوس دانشجو پذیرش می کنند و هر ساله تعداد زیادی متقاضی بین المللی از سراسر جهان در تاریخ مشخص در این آزمون شرکت می کنند.
بدون آزمون ورودی:
گرفتن پذیرش بدون آزمون یکی دیگر از روش های ورود به دانشگاه های ترکیه می باشد. این روش طرفداران زیادی دارد چرا که متقاضیان بدون نیاز به شرکت در آزمونی صرفا براساس سوابق تحصیلی، می توانند اقدام به گرفتن پذیرش کنند. در این روش معدل کل دیپلم شما خیلی مهم است. هر چه معدل شما بالا باشد شانس قبولی و پذیرش شما بیشتر می شود.
مدرک زبان در کارشناسی
برای ورود به دانشگاه های ترکیه در مقطع کارشناسی نیازی به وجود مدرک زبان نیست. کسانی که قصد تحصیل به زبان ترکی را دارند، می توانند با ارائه مدرک زبان ترکی که همان مدرک TÖMER است ثبت نام خود را تکمیل کنند و یا اگر مدرکی ندارند می توانند در آزمون تعیین سطح زبان که خود دانشگاه برگزار می کند شرکت کنند. کسانی که بتوانند نمره قبولی را در این آزمون کسب کنند، می توانند ثبت نام خود را تکمیل کنند در غیر این صورت باید در دوره آموزش زبان، که خود دانشگاه برگزار کرده و یک دوره دو ترمه به مدت یک سال است شرکت کنند. برای تحصیل به زبان انگلیسی نیز همانند زبان ترکی، می توانید مدرک TOEFL-İbt یا YDS به دانشگاه ارائه دهید و یا در آزمون شرکت کنید و مراحل گفته شده را طی کنید.
موسسه مهاجرتی نبولا با کادری مجرب و مشاورین ارزنده آماده پاسخگویی به تمامی شما عزیزان می باشد. شما می توانید در خصوص تحصیل در کشور ترکیه و کسب اطلاعات تکمیلی با ما در ارتباط باشید. برای کسب مشاوره رایگان روی لینک زیر کلیک کنید. (لینک درخواست مشاوره)
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد
مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه یک دوره دو ساله می باشد که هر سال تحصیلی شامل دو ترم است. دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد موظف هستند 120 واحد درسی را در طی این دوسال پاس کنند. زبان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، زبان ترکی استانبولی و انگلیسی می باشد. در دانشگاه های ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد رشته های بسیار متنوعی وجود دارد. البته نکته مهمی که وجود دارد این است، برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، حتما باید رشته تحصیلی کارشناسی شما مرتبط با رشته انتخابی شما برای ارشد باشد. در غیر این صورت شما اجازه تحصیل در رشته های دیگر را ندارید.
برای گرفتن پذیرش در دانشگاه های ترکیه در مقطع ارشد چندین راه وجود دارد که دانشگاه به دانشگاه متفاوت است.
به طور کلی شما از طریق سه روش زیر می توانید پذیرش بگیرید.
- آزمون GRE
- آزمون ALES
- پذیرش بدون آزمون و از طریق سوابق و رزومه تحصیلی
برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، شما حتما نیازمند ارائه مدرک زبان به دانشگاه هستید. اگر شما قصد تحصیل به زبان ترکی را دارید، باید مدرک زبان TÖMER داشته باشید و اگر قصد تحصیل به زبان انگلیسی را داشته باشید نیاز به مدرک زبان TOEFL-İbt یا YDS دارید.
تحصیل در مقطع دکتری
تحصیل در مقطع دکتری یک دوره سه تا پنج ساله می باشد که مدت این دوره بستگی به رشته انتخابی و دانشگاهی که در آن به تحصیل می پردازید، دارد. زبان تحصیل در مقطع دکتری در بیشتر دانشگاه ها و رشته ها به زبان انگلیسی می باشد و فقط در برخی از دانشگاه ها و رشته های محدود امکان تحصیل به زبان ترکی وجود دارد.
برای ورود به دانشگاه های ترکیه در این مقطع شما نیازمند کسب نمره قبولی در یکی از دو آزمون GREیا ALES هستید. علاوه بر نمره قبولی در آزمون، شما نیاز به مدرک زبان دارید. نوع مدرک زبان بستگی به زبان تحصیل شما دارد. البته قابل ذکر است در برخی رشته ها و دانشگاه ها شما نیاز به ارائه هر دو زبان ترکی و انگلیسی دارید. که می توانید برای اطلاع از آن، سایت خود دانشگاه را که مدنظرتان است، مطالعه کنید. همچنین سوابق تحصیلی شما در این مقطع حائز اهمیت است.
بورسیه تحصیلی ترکیه
کشور ترکیه علاوه بر موارد فوق برای دانش آموزان و دانشجویانی که دارای سوابق تحصیلی بالایی هستند، شرایطی را فراهم کرده است که بتوانند از بورسیه 100 درصد استفاده کنند این بورسیه تورک بورسلاری نام دارد که بورسیه تحصیلی مختص کشور ترکیه است. افرادی که بتوانند شامل بورسیه شوند، هزینه های تحصیل و خوابگاه آن ها کاملا رایگان می باشد. همچنین کشور ترکیه مبلغی را ماهانه به عنوان حقوق برای کمک به هزینه های زندگی به حساب دانشجو واریز می کند. کسانی که دارای معدل بالا و رزومه قوی هستند می توانند با ثبت نام در سایت تورک بورسلاری شانس خود را برای قبولی در این بورسیه امتحان کنند. برای کسب اطلاعات کامل تر از شرایط و قوانین تورک بورسلاری می توانید با مشاوران موسسه ما در ارتباط باشید.
دانشگاه های ترکیه
کشور ترکیه دارای دو نوع دانشگاه خصوصی و دولتی می باشد که شما می توانید در هر دو نوع این دانشگاه ها، در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به تحصیل بپردازید. همچنین شما می توانید به دو زبان ترکی استانبولی یا انگلیسی با توجه به خواست و هدف خودتان در این دانشگاه ها تحصیل کنید. جدول زیر لیست برخی از دانشگاه های برتر ترکیه می باشد.
نام دانشگاه | نوع دانشگاه | شهر |
دانشگاه آجی بادم | خصوصی | استانبول |
دانشگاه آتاتورک | دولتی | ارزروم |
دانشگاه آنکارا | دولتی | آنکارا |
دانشگاه باهچه شهیر | خصوصی | استانبول |
دانشگاه باشکنت | خصوصی | آنکارا |
دانشگاه دوکوز ایلول | دولتی | ازمیر |
دانشگاه اژه | دولتی | ازمیر |
دانشگاه قاضی | دولتی | آنکارا |
دانشگاه حاجت تپه | دولتی | آنکارا |
دانشگاه استانبول | دولتی | استانبول |
دانشگاه آیدین | خصوصی | استانبول |
دانشگاه کاتب چلبی | دولتی | ازمیر |
دانشگاه کوچ | خصوصی | استانبول |
دانشگاه مارمارا | دولتی | استانبول |
دانشگاه مدیپول | خصوصی | استانبول |
دانشگاه اوندوکوز ماییس | دولتی | سامسون |
دانشگاه یدی تپه | خصوصی | استانبول |
میانگین شهریه های تحصیل در کشور ترکیه
همانطور که در بالا گفته شد هر سال تحصیلی در کشور ترکیه شامل دو ترم می باشد. ولی پرداخت شهریه در هر دو نوع دانشگاه در مقطع کاردانی و کارشناسی به صورت سالیانه بوده و برای دو ترم یک جا پرداخت می شود. البته شما امکان پرداخت شهریه به صورت اقساطی را نیز دارید که مدت اقساط در هر دانشگاه متفاوت می باشد. در دانشگاه های دولتی پرداخت با واحد پولی ترکیه (لیر) انجام می شود و در دانشگاه های خصوصی با دلار پرداخت می شود. همچنین کسانی که به زبان انگلیسی قصد تحصیل دارند 30 تا 50 درصد بیشتر از کسانی که به زبان ترکی قصد تحصیل دارند، شهریه پرداخت می کنند.
میزان شهریه هر رشته بسته به نوع دانشگاه، شهر تحصیل و زبان تحصیل متفاوت بوده که شما می توانید برای اطلاع از شهریه هر رشته، سایت دانشگاه انتخابی را مطالعه کنید و یا با مشاورین ما در ارتباط باشید.
در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری شهریه به صورت ترمی پرداخت می شود.
شهریه در کارشناسی
جدول زیر میانگین شهریه در مقطع کارشناسی در سال 2023 می باشد. (تمامی شهریه ها برای دو ترم می باشد.)
رشته ها | دانشگاه دولتی (سالیانه) | دانشگاه خصوصی (سالیانه) |
پزشکی (TR) | 60,000 – 180,000 Lir | 8,000 – 28,000 $ |
پزشکی (EN) | 70,000 – 180,000 Lir | 10,000 – 28,000 $ |
دندانپزشکی (TR) | 30,000 – 140,000 Lir | 7,000 – 28,000 $ |
دندانپزشکی (EN) | 40,000 – 140,000 Lir | 8,000 – 28,000 $ |
داروسازی (TR) | 20,000 – 80,000 Lir | 4,000 – 18,000 $ |
داروسازی (EN) | 30,000 – 100,000 Lir | 4,500 – 18,000 $ |
فیزیوتراپی (TR) | 4,000 – 20,000 Lir | 2,000 – 12,000 $ |
فیزیوتراپی (EN) | 7,000 – 25,000 Lir | 4,000 – 12,000 $ |
پرستاری (TR) | 4,000 – 20,000 Lir | 2,000 – 10,000 $ |
پرستاری (EN) | 6,000 – 25,000 Lir | 3,000 – 10,000 $ |
رشته های مهندسی (TR) | 4,000 – 20,000 Lir | 2,000 – 19,000 $ |
رشته های مهندسی (EN) | 6,000 – 25,000 Lir | 3,000 – 25,000 $ |
رشته های هنری (TR) (EN) | 5,000 – 25,000 Lir | 3,000 – 15,000 $ |
رشته های دیگر | 1,500 – 20,000 Lir | 1,500 – 10,000 $ |
شهریه در ارشد
جدول زیر مربوط به میانگین شهریه در مقطع کارشناسی ارشد در سال 2023 می باشد.
میانگین شهریه در دانشگاه دولتی | میانگین شهریه در دانشگاه خصوصی |
10 الی 20 هزار لیر (ترمی) | 3 الی 15 هزار دلار (کل 2 سال تحصیل) |
شهریه در دکتری
جدول زیر مربوط به میانگین شهریه در مقطع دکتری در سال 2023 می باشد.
میانگین شهریه در دانشگاه دولتی | میانگین شهریه در دانشگاه خصوصی |
15 الی 25 هزار لیر (ترمی) | 5 الی 20 هزار دلار (کل 3-5 سال تحصیل) |
در این مقاله ما سعی کردیم تمامی اطلاعات مورد نیاز در خصوص تحصیل در ترکیه را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. شما می توانید برای دریافت مشاوره تکمیلی متناسب با رشته و دانشگاه درخواستی با مشاورین و کادر مجرب ما در ارتباط باشید. ما اینجا هستیم تا به تمامی سوالات شما پاسخ دهیم. برای کسب مشاوره رایگان روی لینک زیر کلیک کنید. (لینک درخواست مشاوره)
سوالات متداول
در چه مقطعی می توان در کشور ترکیه تحصیل کرد؟
شما می توانید در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به تحصیل بپردازید.
ترکیه چند نوع دانشگاه دارد؟
ترکیه دارای دو نوع دانشگاه خصوصی و دولتی می باشد.
به چند روش می توان وارد دانشگاه های ترکیه شد؟
به دو روش از طریق آزمون ورودی و بدون آزمون از طریق سوابق تحصیلی
آیا شهریه دانشگاه ها در مقطع کارشناسی به صورت ترمی پرداخت می شود؟
خیر. سالانه برای دو ترم پرداخت می شود.